Ontdek hoe lokale besturen beleidsuitdagingen succesvol navigeren en omzetten in concrete acties. Begin met een grondige omgevingsanalyse en vertaal deze inzichten naar een inspiratienota voor je meerjarenplan. Versterk sociale cohesie, ondersteun economische groei, en optimaliseer je interne organisatie. Benieuwd naar meer praktische tips voor effectieve beleidskeuzes? Klik hier voor meer
Lees de volledige caseBOA-decreet: dit betekenen de recente updates voor jouw lokaal beleid
Het BOA-decreet organiseert de uitvoering van een lokaal beleid rond buitenschoolse opvang en activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Steden en gemeenten krijgen vanaf 2026 de opdracht, maar dus ook de kans, om het beleid rond buitenschoolse opvang en activiteiten een volledige lokale vertaalslag te geven.

Enkele weken terug werd aan alle lokale besturen een snelinfo bezorgd rond de uitrol van het decreet door het Agentschap Opgroeien. De info bevat de beleidskeuzes van de minister en de indicatieve subsidiebedragen per gemeente / stad. Die informatie was broodnodig voor de lokale besturen om effectief te kunnen schakelen op lokaal niveau.
Het geheel van BOA is complex, Opgroeien engageerde zich daarom via de communicatie ook om de lokale besturen op maat te informeren over de bedragen en nieuwe beleidskeuzes het komende voorjaar. De concrete uitvoeringsbesluiten op Vlaams niveau moeten wel nog goedgekeurd worden, dus de bedragen en keuzes zijn nu nog onder voorbehoud.
Goed nieuws is alvast dat alle besturen er op basis van de nieuwe informatie op vooruitgaan voor de uitrol van BOA. De beleidskeuzes hebben ook aandacht voor de voorbereiding die de besturen moeten doorlopen. Zo zullen alle besturen een BOOST ontvangen via een forfaitair bedrag (los van de subsidie kleuteropvang) en een bedrag per kind om zich ten volle te kunnen inzetten voor de voorbereiding en het creëren van randvoorwaarden (bv. op vlak van infrastructuur).
Deze communicatie is qua momentum cruciaal, gezien de lokale uitvoeringsbesluiten klaar moeten zijn op 1 september 2026. De besturen die de voorbereiding al of quasi rond hebben zullen de keuze krijgen de oorspronkelijke deadline (1/1/2026) al dan niet te hanteren. Aan deze opties hangen eveneens verschillen in subsidiebedragen vast, deze zijn te raadplegen in de snelinfo van Opgroeien. Er werden ook nieuwe keuzes gemaakt in functie van de handhaving van de kwaliteit binnen kinderopvang en activiteiten. Deze taaklast verschuift van het Agentschap richting de lokale besturen in de vorm van een verplicht lokaal erkenningskader, dit laatste is nieuw binnen de opdracht van BOA en plaats lokale besturen uiteraard voor enkele uitdagen inzake implementatie.
Ook is 2025 het jaar waarin een strategisch meerjarenplan wordt opgeleverd binnen de gemeenten en steden, een opportuniteit voor BOA gezien de verplichte koppeling aan de acties binnen de nieuwe BBC. Het momentum is goed om als gemeente of stad BOA ook te koppelen aan andere wettelijke verplichtingen of beleidskeuzes (bv. kind- en jeugdvriendelijke stad, lokaal vrijetijdsaanbod, lokaal gezinsbeleid, Huizen van het Kind, oefenkansen Nederlands …). In 2025 zullen veel steden en gemeenten ook de statuten van hun raden of participatieorganen opnieuw moeten valideren of wijzigen. Ook dit is een uitgelezen kans om BOA te verankeren binnen een bestaand overlegorgaan zoals bv. een lokaal overleg kinderopvang of een volledig nieuw partnerschap op te starten.
Leuke maar complexe uitdaging die BOA! Zit je toch nog in de knoop met deze opdracht, dan kan je terecht voor meer info op onze webinar tijdens idee mangée op 20 maart.

Anderen bekeken ook
Verkiezingen in zicht! Zo ervaren onze klanten de dienstverlening
Wat zijn de geheimen achter een vlotte organisatie van verkiezingen? Onlangs vroegen wij aan onze trouwe klanten, de gemeenten Zoutleeuw en Kortenaken, om hun ervaringen te delen. We nemen je mee hoe Probis en Vanden Broele hebben bijgedragen aan het ontzorgen van beide lokale besturen, en hoe zij vol vertrouwen
Lees de volledige case