6 tips om van je omgevingsanalyse een gedragen strategisch meerjarenplan te maken

Traditioneel bereiden steden en gemeenten zich het jaar voor de lokale verkiezingen voor op een nieuw meerjarenplan door een omgevingsanalyse te maken. In 2013 was dit nog verplicht, maar tegenwoordig zien veel gemeenten het als een kans om dit te koppelen aan de visie van de nieuwe bestuursploeg voor een breed gedragen meerjarenplan.
 

Welke elementen zijn cruciaal om van je omgevingsanalyse een gedragen document te maken?

  1. Vroeg begonnen is half gewonnen

    Start vroeg genoeg, bespreek je aanpak met de huidige bestuursploeg en laat je projectplan intern goedkeuren.

  2.  Alleen ga je snel maar samen ga je verder

    De omgevingsanalyse is een gezamenlijke inspanning waarbij het managementteam en de betrokken diensten samenwerken en hun input delen tijdens werksessies.

  3. Neem alle (interne en externe) stakeholders mee in je analyse

    Zowel de noden van je organisatie, die van de burgers en de verplichtingen vanuit andere overheden mogen niet vergeten worden.

  4. Prik je deadline met de lokale verkiezingen in het achterhoofd

    In een ideale wereld wordt de omgevingsanalyse gedeeld met alle politieke partijen, zodat zij die input kunnen meenemen bij het schrijven van hun programma’s.

  5. Breng je beleidsvrije ruimte in kaart! En verlies je werkdruk niet uit het oog.

    Bij analyses komen veel ideeën en uitdagingen naar voren. Wees realistisch en beoordeel meteen je financiële en personele beleidsruimte om tijd te besparen.

  6. Neem jouw lokale uitdagingen mee in een diepgaand deel van de omgevingsanalyse!

    Lokale overheden hebben unieke uitdagingen. We helpen je graag bij het analyseren van jouw specifieke thema’s, zoals zorgdienstverlening, het BOA-decreet en bestuurskracht. Dat is efficiënt én doeltreffend!

Anderen bekeken ook

Contacteer Jiel Buffel

Begeleiding managementteams in transitie

Meer en meer managementteams maken een bewuste transitie door van een louter administratief orgaan zonder echte teamwerking naar een interactief managementorgaan met meer samenwerking en een sterkere inhoudelijk-strategische rol. Het “goed” functioneren van een managementteam heeft immers een direct invloed op het succes van de organisatie. Wat goed functioneren betekent

Lees de volledige case
collega's luisteren aandahctig

Waarom een organisatiecultuur zo taai is

De diversiteit van lokale besturen in Vlaanderen, van levendige gemeenschappen tot rustige pendelgemeenten, leidt tot uiteenlopende organisatiestructuren. De kern van elke lokale overheid is echter de levering van kwalitatieve diensten aan haar diverse inwoners, wat een goed georganiseerde aanpak vereist.

Lees de volledige case

Probis ondersteunt je organisatie bij het uitwerken van een gedragen omgevingsanalyse, het vormgeven van het meerjarenplan en het uitwerken van een monitoringsysteem om het plan van dichtbij op te volgen. Contacteer vrijblijvend ChrisDeBock@probis.be over onze ondersteuning