Maar voordat jullie in de concrete formulering van doelstellingen, actieplannen en acties duiken, is het belangrijk om even bewust stil te staan bij jullie huidige missie, visie en kernwaarden. Een beleidsplan is namelijk maximaal afgestemd op de langetermijnstrategie én identiteit van jullie lokaal bestuur.
Maar wat is weer precies het verschil tussen deze drie concepten? En waarmee ga je nu best aan de slag?
Een missie geeft weer wat jullie ultiem hoofddoel is. Waarom bestaan we als lokaal bestuur en wat is ons DNA? In de praktijk kiezen lokale besturen vaak voor de formulering in het Decreet Lokaal Bestuur (art. 2 § 1):
De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden.
Maar het is perfect mogelijk om een missie te formuleren op maat van jullie specifieke context en de identiteit die jullie willen uitdragen. Bijvoorbeeld:
We streven elke dag naar het begrijpen en vervullen van noden en wensen in harmonie met onze landelijke en groene omgeving. We zien het zitten om op een duurzame en zorgzame manier vorm te geven aan (be)levende dorpen en buurten waarin iedereen zich thuis en welkom voelt. Samen bouwen we aan het Lievegem van vandaag en morgen!
(Gemeente Lievegem)
Een visie geeft duidelijke antwoorden op vragen op de kortere termijn: Waar willen we ons bevinden binnen zes jaar? Wat is ons gedeeld toekomstbeeld? Hoe zien wij onze gemeente tegen 2031 en verder? Wat zijn onze collectieve langetermijnambities? De waarden van een lokaal bestuur zijn zaken die belangrijk worden gevonden en het nastreven waardig zijn. Het gaat over gemeenschappelijke overtuigingen, waarden die jullie identiteit bepalen en die richting geven aan jullie denken en handelen.
De ervaring leert ons dat de missie en kernwaarden van overheidsorganisaties over de lange termijn constant blijven en daarom weinig tussentijds bijgestuurd (moeten) worden. De visie en strategie zijn wel gevoelig voor veranderingen. Typisch nemen besturen deze nog eens onder loep wanneer een nieuwe beleidsploeg aan de slag gaat. De visie is dan het kader waarbinnen de beleidsdoelstellingen vorm krijgen. De beleidsdoelen sluiten dus aan en dragen bij aan de verwezenlijking van deze visie.
Daarom leggen we in deze fase de klemtoon op de visieoefening in het planningsproces.