Navigeren door het nieuwe dagprijsbeleid in de ouderenzorg: Wat betekenen de wijzigingen voor jouw voorziening?

Sinds 1 september 2024 is het nieuw dagprijsbeleid van toepassing in de residentiële ouderenzorg. Er werden een aantal fundamentele wijzigingen doorgevoerd. Deze nieuwe regelgeving biedt mogelijks ook voor jouw voorziening nieuwe mogelijkheden om een dagprijswijziging door te voeren. We geven hieronder graag een overzicht van de meest voorkomende redenen om een dagprijswijziging te overwegen 

1. Infrastructuurinvesteringen

Er kan een nieuwe dagprijs of dagprijswijziging aangevraagd worden omwille van drastische investeringen (vervangingsnieuwbouw/uitbreiding/drastische infrastructuurwerken) waarbij de focus ligt op infrastructuur.   

Wanneer minimaal 50% van de totale kost op de factuur over afschrijvingen van minimaal 20 jaar gaan, kan een dagprijsdossier ingediend worden o.b.v. ‘infrastructuurinvesteringen’. In dit geval moet de gehele dagprijs verantwoord worden en dus niet enkel de stijging van de dagprijs.  

 

dagprijzen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen infrastructuurinvesteringen die al dan niet worden gefinancierd door het infrastructuurforfait. In beide gevallen kan de nieuwe dagprijs voor nieuwe bewoners meteen toegepast worden vanaf het moment van opname. Voor bestaande bewoners geldt volgende bescherming:

  • Graduele opstap van de dagprijs met maximaal 6 euro per 6 maand indien de bewoner al sinds zijn opname op de hoogte was van de maximale prijsstijging na voltooiing van de infrastructuurwerken
    • Indien infrastructuurforfait mag de netto-dagprijs (excl. infrastructuurforfait) bij de eerste opstap met 6 euro stijgen  
  • Geen stijging in het eerste jaar, daarna 3 euro per 6 maand voor bewoners die niet op de hoogte waren van de drastische werken

Een fictief voorbeeld ter illustratie:

2. Niet-drastische investeringen

Kleinere investeringen die niet onder ‘infrastructuurinvesteringen’ vallen (vb. enkel schilderwerken), kunnen ook een aanleiding vormen tot een dagprijswijziging. In dit geval moet niet de volledige dagprijs verantwoord worden, maar enkel de dagprijsstijging.

Voor bestaande bewoners kan de dagprijs met maximaal 10% stijgen en ook hier gebeuren de opstappen voor hen met maximaal 6 euro per 6 maand.

3. Wegwerken verlies tot marge

De regel “wegwerken verlies” werd gewijzigd naar “het toelaten van een beperkte marge van 2,5%”. Dit betekent dat de voorziening de dagprijs kan optrekken als gedurende de afgelopen 2 boekjaren het resultaat (na verrekening van het financieel resultaat) lager ligt dan 2,5% van de omzet. De dagprijs kan dan opgetrokken worden tot het niveau dat men 2,5% resultaat kan halen op de omzet.

3.1 Verlieslatende positie

Als de voorziening vertrekt uit een verlieslatende positie, mag de nieuwe dagprijs meteen aangerekend worden aan nieuwe bewoners. Bestaande bewoners worden beschermd: de dagprijs kan maximaal 10% stijgen in stappen van 6 euro per 6 maand.

3.2 Break even (resultaat tussen 0% en 2,5%)

Als de voorziening vertrekt vanuit een zeer beperkt positief resultaat, mag de nieuwe dagprijs meteen aangerekend worden aan de nieuwe bewoners. Bestaande bewoners zijn beschermd: de dagprijs kan maximaal 5% stijgen in het eerste jaar, 10% vanaf het 2de jaar. Ook hier geldt telkens een maximale stijging van 6 euro per 6 maand.

 

3.3 Dagprijzen >25% bovenop gemiddelde van de private sector

Voorzieningen die huidige dagprijzen toepassen die hoger ligt dan 25% bovenop het gemiddelde van de private sector kunnen de regelgeving uit punt 3.2 toepassen, maar vertrekken hiervoor vanuit de gewogen gemiddelde dagprijs van de private sector +25%.

4. Supplement integreren in de dagprijs

Een woonzorgcentrum kan een nieuwe dienstverlening aanbieden als supplement of een bestaand supplement verhogen in prijs. Dit moet steeds verantwoord worden via vb. een kostprijscalculatie op basis van facturen of andere verantwoordingsstukken.

 

 

 Overweeg je een dagprijswijziging en ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Of ben je op zoek naar ondersteuning bij het opmaken van een dagprijsdossier? Wij staan jullie graag bij!

veerle & david

Graag op de hoogte van trends en nieuws in de zorg-en welzijnssector?

Dankzij de bijblijfsessies woonzorg houd je de vinger aan de pols en brengt Probis je tweemaandelijks op de hoogte van alle relevante nieuwtjes, aangevuld met tips en nuttige adviezen.

 

Zo win je als organisatie tijd, die je elders beter kan investeren!