Leidinggeven: geen trucje, wel een leerproces

Mensen maken het verschil 

Als interimmanager nemen we tijdelijk de leiding over. Dat betekent niet alleen dat we het operationele draaiende houden, maar ook dat we teams begeleiden en organisaties helpen groeien. 

Wat opvalt? Leidinggeven ziet er in elke context anders uit. De ene organisatie zoekt vooral een knopen-doorhakker, de andere een coachende leider. En in de praktijk vervul je als leidinggevende vaak meerdere rollen tegelijk. Niet evident, zeker niet als sommige rollen op de achtergrond raken. 

Baas spreekt

Tijdens één van onze opdrachten bij een lokaal bestuur, zagen we dat een leidinggevende moeite had om medewerkers te coachen en afspraken helder te krijgen. Niet omdat hij dat niet wilde, maar omdat zijn rol de laatste tijd vooral reactief was geworden. Door even afstand te nemen en opnieuw te kijken naar wat nodig was, kreeg hij meer grip op zijn aanpak. 

De kracht van zelfreflectie 

Goede leiders kennen zichzelf. Wat gaat vanzelf? Wat vraagt meer moeite? Wat straal je uit naar je team? Zelfreflectie helpt je om dat scherper te zien. Er zijn verschillende methodieken, zoals de STARR-methode of het reflectiemodel van Korthagen, maar de kern is simpel: af en toe eens in de spiegel kijken. 

Soms lopen leidinggevenden vast in patronen zonder het zelf te merken. Bij een organisatie waar veel personeelswissels waren geweest, merkte een teamleider dat hij vooral brandjes bluste. De lange termijn raakte uit zicht. Door samen stil te staan bij zijn aanpak en gerichte coaching te voorzien, kon hij zijn rol als leidinggevende weer bewuster opnemen. 

Leiderschap groeit met je mee 

Leidinggeven evolueert. Hoe je in je eerste jaar een team aanstuurde, kan na tien jaar totaal anders voelen. Toch is het niet altijd makkelijk om dat bewust vast te pakken. Organisaties hebben hun eigen ritme, hun ongeschreven regels en culturen die je, voor je het weet, gewoon overneemt. 

Bovendien spelen er naast de zichtbare processen ook minder tastbare dynamieken. Een leidinggevende die sterk focust op details omdat hij daarover moet rapporteren, zal onbewust een team creëren dat hetzelfde doet. Voor je het weet, ligt de nadruk overal op controle, raken de grote lijnen uit beeld en groeit de frustratie langs beide kanten. 

Begin bij jezelf 

Wat is jouw stijl als leidinggevende? Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker je je sterktes en valkuilen herkent. Een gesprek met een coach of mentor kan helpen om inzicht te krijgen in je eigen manier van werken. 

Communicatie en transparantie spelen daarin een grote rol. In een woonzorgcentrum viel het op dat een team telkens opnieuw om bevestiging vroeg bij beslissingen. Niet omdat ze het niet konden, maar omdat ze gewend waren dat de leidinggevende alles controleerde. Door systematisch terug te koppelen waar zij zelf verantwoordelijkheid konden nemen, groeide hun zelfstandigheid en veranderde de dynamiek. 

Samenwerking versterken 

Herken je dit? Je zit in een overleg en iedereen heeft een ander beeld van wat er moet gebeuren. Frustrerend, toch? Heldere afspraken maken samenwerken zoveel makkelijker. Wat willen we bereiken? Hoe pakken we dat aan? Wat verwachten we van elkaar? 

Bij een klant waar een leidinggevende lange tijd afwezig was, verliep het samenwerken stroef. Iedereen werkte op zijn eigen manier en er miste een gedeeld overzicht. Door korte wekelijkse check-ins te introduceren en stil te staan bij wie doet wat en waarom, kwam er weer meer structuur en rust in het team. 

Groeien als leidinggevende? Dat doe je niet alleen.

Leidinggeven is geen kunstje dat je één keer leert en daarna beheerst. Het vraagt reflectie, durf en openheid. Wil je daarin groeien? We denken graag met je mee. Of heb je tijdelijk versterking nodig op een leidinggevende positie? Ook daar kunnen we iets in betekenen. Laten we er eens over praten. 

Lisa Swerts foto

Anderen bekeken ook

Het jaarrapport organisatiebeheersing

30 juni is de deadline voor het jaarrapport organisatiebeheersing. Dit rapport meet en communiceert de voortgang en ontwikkelingen binnen de organisatie aan beleidsorganen. Audit Vlaanderen, inwoners, medewerkers en de raad hebben elk hun verwachtingen. Gebruik het actieplan en betrek belanghebbenden om een duidelijk en trots verhaal te vertellen over prestaties

Lees de volledige case

Verkiezingen 2024

Verkiezingen in 2024 Vijf verkiezingen, twee verkiezingsdagen & één lokaal bestuur 2024 staat voor de deur, beladen met niet één, maar twee verkiezingsdagen die van onze lokale besturen weer heel wat zullen vragen.   De complexiteit van verkiezingen is als een uitdagende puzzel. Het is intussen alweer even geleden en

Lees de volledige case