Vormingskalender > inhouse opleidingen

Rugsparend werken voor zorgpersoneel

Doel van deze vorming is als medewerker een goed inzicht te krijgen in rugklachtenpreventie om zo tot een gezond ruggebruik te komen zowel op het werk als in privé-situaties.
– In de eerste sessie bespreken we in het kort de opbouw en functie van de wervelkolom en de dagelijkse, geautomatiseerde rugbelastende (werk)houdingen en bewegingen. Door praktische oefeningen maken we de deelnemer bewust van een goed spier- en houdingsgevoel, dat de basis vormt voor de rugveilige (werk)houdingen en bewegingen.
– In het tweede deel komen de rugsparende basisprincipes en ergonomische aanpassingen aan bod. In het praktijkgedeelte analyseren we de risicosituaties zoals heffen en verplaatsen van zorgbehoevenden en andere rugbelastende activiteiten en voeren deze op een rugsparende manier uit. Zo kan de medewerker bij eerder complexe rugbelastende situaties zelf een rugsparende en tevens bewonersvriendelijke techniek uitwerken. We staan ook stil bij de vraag hoe we de zorgvrager tot enige coöperatie kunnen motiveren.

Praktische informatie

Taal

Nederlands

Aantal sessie

2 x 3 uur

Prijs

op aanvraag

Sector

Alle zorgorganisaties

Doelgroep

Zorgpersoneel

Thema

Het eigen welzijn