Vormingskalender > inhouse opleidingen

Omgaan met personen met psychische stoornissen

Deze vorming is ontworpen om u te voorzien van waardevolle kennis en praktische vaardigheden om empathisch, begripvol en effectief te communiceren met individuen die psychische uitdagingen ervaren.

Door samen te werken en empathie te tonen, kunnen we een positief verschil maken in het leven van degenen die psychische ondersteuning nodig hebben.

Tijdens deze vorming staan we stil bij volgende onderwerpen:

Begrijpen van Psychische Stoornissen:
We bespreken de verschillende soorten psychische stoornissen, zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en meer. We zullen ook de impact van deze stoornissen op het dagelijks leven van individuen verkennen.

Stigma en Vooroordelen:
Het overwinnen van stigma en vooroordelen rond psychische stoornissen is zeer belangrijk. Het verminderen van stigma draagt bij aan een positievere en ondersteunende omgeving voor mensen met psychische uitdagingen.

Het herkennen van symptomen:
Leer de veelvoorkomende symptomen van verschillende psychische stoornissen te herkennen, zodat u sneller kunt reageren en ondersteuning kunt bieden.

Effectieve Communicatie:
Ontwikkel uw communicatievaardigheden om beter te kunnen omgaan met mensen met psychische stoornissen. Leer luisteren zonder oordeel, tonen van empathie en duidelijk grenzen stellen.

Crisisinterventie:
Ontdek hoe u kunt reageren op crisissituaties en hoe u passende ondersteuning kunt bieden. Leer de juiste stappen voor het omgaan met noodsituaties en het waarborgen van de veiligheid van de betrokkenen.

Zelfzorg voor Hulpverleners:
We zullen het belang van zelfzorg benadrukken bij het werken met mensen met psychische stoornissen. U leert strategieën om uw eigen welzijn te behouden en om te gaan met secundaire traumatisering.

De Rol van Empathie en Empowerment:
Ontdek hoe empathie en empowerment kunnen bijdragen aan een positieve interactie met mensen met psychische uitdagingen. Leer hoe u hun eigenwaarde kunt versterken en hen kunt aanmoedigen om zelfregie te nemen in hun herstelproces.

Samenwerking en Verwijzing:
Verken de mogelijkheden van samenwerking met andere zorgverleners en instanties om een geïntegreerde zorgbenadering te bevorderen voor mensen met psychische stoornissen.

Omgaan met Terugval
Leer hoe u kunt omgaan met terugval bij personen die een psychische stoornis hebben ervaren en hoe u hen kunt ondersteunen bij hun herstelproces.

Praktische informatie

Taal

Nederlands

Aantal sessie

2 x 3 uur

Prijs

op aanvraag

Sector

Zorgorganisaties

Doelgroep

Alle medewerkers

Thema

Omgaan met …