Vormingskalender > inhouse opleidingen

Omgaan met levensvragen

De vorming “Omgaan met levensvragen bij ouderen” richt zich op het ondersteunen van ouderen bij het vinden van betekenis en doel in hun leven, en bij het omgaan met vragen en zorgen die vaak opkomen in de latere levensfase.

Ouderen kunnen geconfronteerd worden met vragen over hun eigen sterfelijkheid, verlies van dierbaren, zingeving, en het loslaten van hun rol in de maatschappij. Het omgaan met deze vragen en emoties kan een uitdaging zijn en kan soms leiden tot gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie.

De vorming richt zich op het bieden van handvatten en vaardigheden aan zorgverleners, mantelzorgers en andere betrokkenen om ouderen te ondersteunen bij het omgaan met deze levensvragen. Zo kan de zorgverleners de signalen herkennen en in dialoog gaan met de oudere.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden:

  • open vragen
  • ruimte voor reflectie
  • spirituele en emotionele steun.

Belangrijk is dat ouderen worden gezien en gehoord in hun vragen en zorgen, en dat er ruimte wordt geboden voor persoonlijke groei en ontwikkeling, ongeacht de leeftijd. Het doel van de vorming is om ouderen te helpen meer voldoening en betekenis te vinden in hun leven en om een positieve bijdrage te leveren aan hun geestelijk welzijn.

Praktische informatie

Taal

Nederlands

Aantal sessie

1 x 3 uur

Prijs

op aanvraag

Sector

Woonzorgcentra

Doelgroep

Onderhoud/keuken, Zorgpersoneel

Thema

Omgaan met …