Meer dan een rol: de impact van de kwaliteitscoördinator in jouw wzc
Een kwaliteitsmanagementsysteem is niet alleen een keuze, maar ook een wettelijke verplichting en vormt de basis voor kwaliteitsvolle zorg, wonen en leven. De kwaliteitscoördinator speelt hierin een cruciale rol, maar staat vaak alleen voor de taak. Benieuwd naar hoe je de rol van de kwaliteitscoördinator kunt versterken? Ontdek onze 3 tips waarmee je verschil kan maken.
Tip 1: Versterk de kwaliteitscoördinator door betrokkenheid te creëren
Een kwaliteitscoördinator mag geen eiland zijn binnen de organisatie. Het creëren van een cultuur van betrokkenheid is essentieel. Betrek medewerkers actief bij het kwaliteitsbeleid door hen tijd en ruimte te geven om bij te dragen, en moedig hen aan om hun input te leveren. Een handige tool die je hiervoor kunt inzetten zijn verbeterborden! Deze borden dienen als communicatiemiddel om iedereen binnen de organisatie te betrekken bij verbeteringen en samen te werken aan continue kwaliteitsverbetering.
Een kwaliteitscoördinator moet het niet alleen doen! Kwaliteitsmanagement is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele organisatie. Door kwaliteit breed te dragen, voorkom je dat de coördinator zich geïsoleerd voelt en maak je kwaliteitszorg tot een gedeelde missie.

Tip 2: Gebruik een kwaliteitsmodel als leidraad voor je kwaliteitssysteem
Structuur is essentieel voor een effectief kwaliteitsmanagementsysteem. Wij verkiezen het MENSO-model, omdat dit cocreatie benadrukt en het volledige aspect van wonen, zorg en leven meeneemt. Maar ook andere modellen kunnen ingezet worden en elkaar aanvullen. Het belangrijkste is dat er een duidelijke kapstok is om doelen, projecten en evaluaties te bewaken. Dit zorgt voor overzicht en richting in het kwaliteitsproces.
Tip 3: Groei samen door uitwisseling
Kwaliteitscoördinatoren staan vaak voor dezelfde uitdagingen. We horen regelmatig van kwaliteitscoördinatoren dat er een gebrek is aan een platform waar zij ervaringen kunnen delen met collega’s uit het veld. Er is een duidelijke behoefte aan een gezamenlijk forum, waarin kennis kan worden uitgewisseld, uitdagingen gezamenlijk kunnen worden besproken, en waar kwaliteitscoördinatoren elkaar kunnen ondersteunen in hun werk.
Daarom zijn we gestart met een lerend netwerk voor kwaliteitscoördinatoren. Op 13 maart is de eerste digitale bijeenkomst van deze “Kwaliteitskring”. Het thema is het KB ADL en hoe dit te vertalen naar de werkvloer. In de Kwaliteitskring wordt kennis gedeeld door experten, aangevuld met praktijkcases van kwaliteitscoördinatoren zelf. Dit biedt de kans om vragen te stellen, kennis te delen en samen naar oplossingen te zoeken.

Samen sterker: van verplichting naar meerwaarde
Een kwaliteitsmanagementsysteem is verplicht, maar het hoeft geen last te zijn. Door de rol van de kwaliteitscoördinator te versterken en samenwerking te stimuleren, bouwen we samen aan een impactgericht en duurzaam kwaliteitsbeleid. Wil je meer weten over hoe je als kwaliteitscoördinator kunt aansluiten bij de Kwaliteitskring?