Waarom de juiste Katz-score een uitdaging blijft

Mevrouw Peeters komt elke ochtend alleen uit bed, gebruikt de badkamer volledig zelfstandig, maar wordt daarna wel met de rolwagen naar de leefruimte verplaatst. Is mevrouw Peeters dan afhankelijk voor transfer en verplaatsing? Goede vraag, niet? Het is maar één van de vele interpretaties die bij het scoren van bewoners op de Katz-schaal de kop opsteken. Het is voor zorgorganisaties dan ook allerminst vanzelfsprekend de Katz-scores steeds 100% in overeenstemming te brengen met de reële situatie.

Door Veerle Warreyn, interim-manager en Katz-experte

Doordacht en consequent

Toch is het niet onmogelijk hier op een doordachte manier mee om te springen, en uw organisatie zo ‘Kappa-proof’ te maken én te houden. Hoe? Door bijvoorbeeld op gezette tijden – minimum één keer per maand – het multidisciplinair zorgplan te evalueren.

Of door observaties met betrekking tot desoriëntatie consequent in het zorgdossier te verwerken. Zo vermijdt u onaangename verrassingen bij de officiële Kappa-controle.

Uw organisatie ‘Kappa-proof’ maken?

Op donderdag 19 oktober organiseren Probis en vzw Vorm in Westerlo opnieuw een opleiding over het correct gebruik van de Katz-evaluatieschaal. U kunt zich hiervoor nu al inschrijven. Het aantal plaatsen is immers beperkt.

U wil nu al weten hoe u uw bewoners consequent juist kan scoren, en zo de Kappa-controle probleemloos doorstaat? Neem dan vandaag nog contact op met Mike Deschamps via 050 84 10 55 (kantoor Oostkamp) of Elisabeth Buekers via 014 58 58 00 (kantoor Geel).

Wij beschikken over een aantal beproefde tools waarmee u uw organisatie helemaal ‘Kappa-proof’ maakt.